The Sound of My Heart The Sound of My Heart: lelaki dan perempuan tak boleh jadi best friend .. kan ?

Friday, September 16, 2011

lelaki dan perempuan tak boleh jadi best friend .. kan ?




orang tua tua cakap




"lelaki dengan perempuan tak boleh berkawan rapat .. nanti salah seorang pasti akan tersangkut .. sama ada lelaki tuh syok kat perempuan tuh atau sebaliknya.."




jelas ? aku setuju .. korang setuju tak dgn statement nih ? tak ? kenapa ? meh aku nak kongsi sikit pendapat aku




bila kita berkawan dgn seseorang yg berlainan jantina ,lebih tepat lagi berkawan baik , mesti perasaan kita akan jadi lain .. lebih lebih lagi bila kita dah kenal lama , dah tau hati budi masing masing .. tak paham ? ok aku bg situasi ~




situasi 1 : (sesi meluah perasaan)


lelaki : kau tau kan aku suka kat dea .. bukan setakat suka .. aku cinta mati kat dea ! sanggup dea buat macam nih kat aku !


perempuan : da laa .. kau tak boleh terus macam nih .. life must go on dude !


lelaki : nak go on macam mane lagii .. aku rasa hidup aku da hancur !


perempuan : tak baik cakap macam tuh .. takkan sebab perempuan tuh sorang kau nak biar hidup kau hancur .. ramai lagi perempuan yg baik kat luar tuh .. bukak mata tuh .. sedar la weh !


lelaki : senang kau cakap kan .. aku kalau dah suka kat seseorang , aku serius tau .. aku tak main main macam laki lain .. aku akan selalu sayang dea .. aku tak kan khianati dea .. aku terima dea apa adanya ..


perempuan : (terkedu dan berfikir, alangkah indah kalau aku dapat memiliki dea .. sudah tentu aku tak kan kecewa dan aku akan pastikan dea tak bersedih macam nih)




haa nak cakap apa lagii .. kadang kadang kita tak sedar ape yg kita cakap tuh buat orang jatuh hati kat kita .. walaupun masa tuh kita tgh cakap dengan kawan .. lepas habis perbualan korang tuh , mesti korang nak sangat kenal dengan dea .. nak cuba amek hati dea .. mane tau kot kot dapat .. haha agak agak , persahabatan boleh diteruskan tak ?




situasi 2 : (bila tak ada sibuk tercari cari)


lelaki : jom teman aku pegi mall .. aku nak carik barang untuk presentation nanti ..


perempuan : bila ? aku onn jea !


......


lelaki : kau ada gunting dgn gam tak ? aku kena tolong adik aku nih ..


perempuan : aku kan doraemon .. mesti la ade .. nah , amek nih !


......


lelaki : weh weh .. aku nak pergi jumpe secret admire aku nih .. ok tak baju aku nih ?


perempuan : ok dah tuh .. cuma rambut kasi smart sikitt .. kau nih macam nak pergi jumpa mak mertua pulak !


.....


lelaki : eh mane dea nih .. dah dua minggu senyap jea .. aku call tak jawab .. mesej reply pun apa yg perlu jea .. hish !




saat nih baru korang sedar betapa perlunya dea dalam hidup korang .. dea la yg menemani korang ke mana mana korang nak .. dea yg bg bantuan bila kau susah .. dea yg bg pendapat waktu kau perlukan .. dea tempat kau berkongsi suka duka .. dan bila dea takde di sisi korang .. mesti korang tercari cari kann .. dan baru korang sedar sebenar nya korang sayang kan 'kawan' tuh ..




kadang kadang jugak , walaupun kita kawan ngan yg berlainan jantina ,berkumpulan .. pun kita akan tersangkut .. diam diam kita TERjatuh hati kat salah seorang kawan kita nih .. kan kan ? aku pun pernah alaminya laaa ~ hehehe




jadi , adakah kita patut berterus terang atau pendam kan jea ? berterus terang ada baiknya , tapi takut takut persahabatan yg dah lama tuh tibe tibe hilang sekelip mata .. pendam jea ? tak merana ke hati tuh ? renungkannnn ~




panjang kan ? aku pun dah penat menaip .. haha kenapa aku cite pasal nih , sebab aku ternampak dua orang rakan baik , lelaki dan perempuan .. aku terfikir , sampai bila berkawan ? and aku pun pernah merasa perkara nih ... haha korang pernah kann :)




p/s : sayangg , thx bg semangat kat baby .. baby tau baby tak patut terus berharap .. i realise now .. luv you ! (aku tak les laa .. cuma suke sayang sayang dgn sama spesis ^^)

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

8 comments :

ashafanie said...

hai..lame xBW tau..
bile baca tjuk entry..tringat kisah sy dlu.

xdnfikan..bile boy (B) n girl (G) berkawan rapat..salah seorg pasti akan ade prsaan laen..mean sayunk kot..hehe..

kalo kisah sy dlu..sy dah ade BF..n brkwn rpt dgn 1 B ni..n B ni xtau sy ade BF..huhu..lame2 pergh..boleh pulk B tu trsngkut kt sy..tp Alhamdulilah sy still with my BF dri dlu smpai skrg..dan B leh trima hakikat..kami sekadar kawan..

for me..cara xnak bg B n G trsangkut dgn prsaan lain..tntunya NIAT..kalo dh niat KAWAN..xde nyer nak jadikan lbh dri KAWAN..hehe..tp hati prsaan xleh pksa kan..

opppss...sory trpanjang pulak..:-)

♥ julyana atika said...

hurmmm baby tamao lahh sedih sedih tauu :) hehe ~~

yess setuju sangat dengan statement nihh , lepas sorang da sangkot thenn bgtw yang lagi sorang mesty tabole terima sbb da byase jadi kawan kann , then akan berlakunya situasi " menjauhkan diri " kann bahaya ^^ lagi lahh sedih org yang dahh ter-fallin in love tuhh kan

raje carl said...

ashafanie ,eh tak kesah pun panjang panjang .. saya suka kalo awak pun nak kongsi pendapat :)

jue , tuh yg takot , nanti bila dah jaoh kan diri terus putus kawan..

Fadzmie Mohamad said...

Haha. Depends gak. Ada je yang dah sampai tahap dah kahwin pun still bestfriends gak. Kan? Tapi rasanya tak banyak pun. Hehe.

azam said...

salam kenalan

Cik tikah said...

setuju! sebab perempuan nie mudah perasan. kalau dah layan lebih sikit baik , mulalah jatuh hati. hehe..

::Miss Hearty:: said...

betol tuh dear :)

pinkysh aQuiela said...

kalauu da jodohh....dengann bestfren ponn jadii ler.. huhuhu